C.C.E.

El concurs complet o prova dels tres dies, és una combinació de tres disciplines eqüestres: doma, camp a través i salts d'obstacle. Les competicions s'efectuen en aquest ordre i una en cada dia (al principi eren tres dies, encara que actualment i depenent de l'esdeveniment, la prova de domatge es realitza en dos dies). Aquesta competició té les seves arrels com a prova comprensiva de la cavalleria que requería diferents tipus de mestratge en muntar a cavall.

Les tres proves del concurs complet es desenvolupen individualment, i no hi ha possibilitat que el genet canviï de cavall. Cada prova té una avaluació i la suma de les tres puntuacions determina la classificació final. La prova s'inicia amb un control veterinari, el qual els habilita a començar la prova.  La doma consisteix a realitzar una sèrie de moviments i execucions preestablerts que seran jutjats amb una puntuació.

La major dificultat de la competició, i la seva prova característica, es concentra en la segona prova, la carrera de fons amb obstacles, que consisteix en quatre fases on la més important és el camp a través que posseeix una longitud relacionada amb la seva exigència, en la qual el binomi ha de demostrar que compta amb una excel·lent capacitat de recuperació, valentia, força i habilitat per sortejar obstacles naturals i artificials; les quatre fases són diferents i independents, però se succeeixen gairebé sense interrupció i s'executen en un sol esforç. Les fases "A" i "C" corresponen a un recorregut sobre rutes i senderes, la fase "B" a un recorregut amb obstacles i la fase "D" al camp a través. En aquesta prova el control veterinari és exhaustiu i determinant, doncs qualsevol anomalia que present el cavall obligarà a marginar al binomi de la prova.

El tercer dia, després d'una altra inspecció veterinària final, es realitza la prova de salts d'obstacle, en la qual els binomis han de sortejar un recorregut de determinats obstacles sobre una pista.

El genet per a aquesta exigent prova ha de tenir condicions especials, ser molt versàtil i comptar amb gran resistència física i psicològica, a més dels coneixements en el que a domatge, salt d'obstacles i camp a través es refereix. L'objectiu final del concurs complet és provar el desenvolupament harmoniós, velocitat, resistència, obediència i habilitat de salt del cavall, i requereix un enteniment pràcticament perfecte entre l'animal i el seu genet.

Classificació:

En la prova de Doma, els punts positius de cada participant concedits pels jutges es converteixen en punts de penalització. En les proves de camp a través i de salts en pista, les penalitzacions de cada participant per faltes en els obstacles s'afegeixen a la penalització que pot haver obtingut per excés de temps.
El binomi guanyador és aquell que ha obtingut el menor nombre total de punts de penalització, després de sumats els de les tres proves. En el cas d'empat entre dos o més participants, la classificació es decideix de la següent forma (en ordre d' aplicació):
La menor puntuació en la prova de camp a través.

  • El millor temps (més ràpid) en la prova de camp a través.
  • El millor resultat en la prova de salt d'obstacles (temps i obstacles).
  • El millor temps en la prova de salt d'obstacles.
  •  La millor puntuació en la prova de doma.


Si continua l'empat, els participants involucrats obtenen el mateix lloc.

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI