JUTGES

Entrevistes

Diana Piera: “Una de les millors coses d'aquest esport es que no fa diferències entre homes i dones”

  • Published in

diana-piera le-kentucky-daroisDiana Piera, es va proclamar recentment campiona de Catalunya Absoluta de Salts d’Obstacles, en un campionat que es va celebrar a les instal.lacions del Real Club de Polo i on l’amazona, que competia amb Nantevil, va ser una sorpresa agradable ja que tal i com ella ens explica, es prenia aquest campionat “per agafar la forma” però la seva regularitat durant tot el Campionat la va permetre aconseguir la medalla d’Or. Avui coneixerem una mica més en profunditat a la nova Campiona de Catalunya de Salts: Diana Piera Salamero.

 

Primer de tot volem felicitar-te com a nova campiona de Catalunya de Salts. Ara que ja han passat uns dies, com valores la consecució d’aquest títol?

Moltes gràcies! Estic molt contenta i encara bastant sorpresa, l'últim que m'esperava aquesta temporada era guanyar cap títol.

 

Pràcticament des del primer dia de competició vas estar entre les favorites. En quin moment del Piera con_NantevilCampionat vas pensar que tenies opcions reals d’aconseguir l’Or?

La veritat es que fins al final de l'últim recorregut no ho vaig veure possible, hi havien molt bons genets i amazones que van fer un gran campionat. A més, havent estat fora i sense muntar durant any i mig, aquest campionat era més per agafar forma que per optar al podi. Malgrat tot, el Nanteuil va respondre molt millor del que pensàvem, i per mi ha estat la millor tornada possible, es clar.

 

Entre les coses que més sorprenen del podi final d’aquesta edició es la joventut dels medallistes. Ha arribat un canvi generacional en el Salt d’Obstacles a Catalunya?

A Catalunya tenim la sort de comptar amb grans genets amb molta experiència, però que en moltes ocasions prioritzen l'entrenament de genets joves que la seva pròpia competició, cosa que ens beneficia a nosaltres. A més, els que hem tingut la sort de rebre un enorme suport dels nostres pares des de petits, en molts casos hem format part de l'equip espanyol en diverses categories de menors, cosa que ens ha posat en l'alta competició des de fa anys.

 

piera campionatCom valores, com a dona, que per segona temporada consecutiva una amazona conquereixi l’Or a la màxima categoria del Campionat?

Crec que una de les millors coses d'aquest esport es que no fa diferències entre homes i dones, i per tant per mi és igual d'important que el guanyi un a altra. El que si que valoro molt positivament és que cada cop hi ha més dones que continuen competint, quan anys enrere era freqüent que ho deixessin en abandonar les categories de menors. 

 

Després del títol català, quins reptes et planteges per aquest 2015?

La tornada a les pistes era el repte principal, i ara que només compto amb el Nanteuil, l'objectiu és fer-lo arribar al màxim nivell possible, per primer cop com a primer cavall de quadra. Crec que és un cavall amb grans qualitats, i amb l'ajuda del Tino Torres com a entrenador confio en posar-nos en un bon nivell de competició durant aquesta temporada.

 

Suposem que entre els teus objectius per aquesta nova temporada estarà el Campionat d’Espanya, no?

Això seria un gran objectiu si, ja veurem com van sortint les coses!

 

Diana-PierapoloEn els darrers anys, els genets catalans no han tingut massa sort en els campionats estatals. Què ens manca en aquest sentit per poder optar a una medalla d’Or en un Campionat d’Espanya?

Crec que a Catalunya hi han molts bons genets i amazones, potser com sempre la mancança es de cavalls que permetin una competició regular en un alt nivell, en comptes de cavalls que tenen un bon rendiment a menys alçada, però un cop l'any s'enfronten al campionat sense l'experiència necessària per optar a medalla. La implantació d'un possible sistema d'ajudes a genets que opten a aquest nivell, o ajudes a aquells que aposten per la cria de cavalls a Catalunya, serien algunes idees per igualar Catalunya a altres comunitats.

 

Tot i que tots els campionats són especials, ens imaginem que per tu sempre quedarà gravat el Campionat d’Europa per equips que vas aconseguir ara fa ja unes temporades.

Efectivament, aquell va ser i serà el meu millor record hípic, i quan més temps passa més ho valoro i més il·lusió em fa.

 

pieraEncara que la teva afició es l’hípica, la teva vocació professional és l’arquitectura. Quins valors del nostre esport  t’han ajudat en el teu desenvolupament professional?

L'arquitectura i la hípica tenen en comú la constància, i que els objectius son a llarg termini i s'assoleixen amb el treball diari. A més,un esport de competició ensenya a saber guanyar i a perdre,i això és una molt bon lliçó per a qualsevol jove que entri al món professional.

 

 

 

 

Pau Dorca: “La major dificultat és que tothom espera que tornis a guanyar”

  • Published in
pau dorca_2Pau Dorca, és un dels referents del TREC a Espanya, una disciplina on el Pau ha estat, amb aquest darrer títol, campió d’Espanya en set ocasions. Pau ens apropa una mica més de la seva disciplina i ens explica en profunditat com és la seva preparació. 
 
 
 
Quina valoració fas del darrer Campionat d’Espanya?
 
Doncs sempre que guanyes un Campionat d'Espanya la valoració ha de ser bona. Vaig ser el més regular al llarg del cap de setmana tot i que vaig fallar una mica a la POR i a la PTV. Però el fet d'haver de competir contra un grup de genets amb un nivell alt i guanyar se'ns dubte m'omple de satisfacció.
 
Pau Dorca_3Suposem que aquest campió té un sabor especial, per ser el teu setè que conquereixes…
 
Doncs tots els Campionats d'Espanya que he guanyat m'han deixat un sabor especial. En aquest cas, el fet d'haver guanyat davant d'un grup de genets que estan treballant molt bé a les tres proves, em satisfà, però més encara pensar que aquest any podem tenir un bon equip per optar medalla al Campionat d'Europa d'aquest setembre a Itàlia. Aquest any, podem fer un equip de garanties entre l'Agustín Fernández(vigent campió d'Europa júnior), el Javier Perales(campió d'Espanya del 2013 i sub-campió del 2014), Pablo Moreno(medalla de bronze al campionat d'Espanya 2014), el Juanma López de Lemus , el Jose Romera i jo mateix.
 
Si haguessis d’escollir un campionat del set que has aconseguit, amb quin d’ells et quedaries?
 
Doncs els recordo tots, el primer a Torredembarra amb la Sidney, el segon a la Dehesa Militar de Madrid amb el Kiff, el tercer al Mas d'en Xetà a Llutxent(València) amb la Lluna JPP, el quart a Pinilla de Buitrago(Madrid) amb la Salima, i ja amb el Lukas 510 el cinquè al CECYL de Segovia , l'any següent a Sevilla i aquest darrer a Càceres.
 
Quina és la major dificultat que es troba un genet de TREC en una competició com és un Campionat d’Espanya?
 
Pau Dorca 4En general, quan n'has guanyat sis la major dificultat és que tothom espera que tornis a guanyar i això no és fàcil. Has de fer front a aquesta pressió i saber competir. Per mi, la major dificultat d'un TREC del màxim nivell com un Campionat d'Espanya és que demana un genet complet (bon orientador i bon genet) i un cavall hiper complet (que funcioni a la muntanya, tranquil per que et deixi pensar i resistent per aguantar les més de 6 hores que ens passem a la muntanya, que sigui domat, amb un bon pas, amb un nivell de doma correcte, atleta, saltador però alhora tranquil per afrontar les proves de calma i precisió). No és gens fàcil.
 
En aquest darrer campionat, també van acompanyar-te tres catalans a la categoria Júnior. Com veus el futur de la disciplina a Catalunya?
 
El futur de la disciplina a Catalunya sembla apassionant. S'estan creant unes bases solides i els concursos de les categories dels més petits i joves cada dia son mes. A nivell dels Júniors i Sèniors la disciplina ha de millorar molt. Pel que fa als tres júniors que van córrer el seu primer Campionat d'Espanya els hi espera un futur prometedor. Funcionen bé a l'orientació i tècnicament milloren dia a dia.
 
pau portaQuè creus que s’ha de millorar per tal d’incrementar la presència de genets i amazones a la disciplina de TREC?
 
Des de la federació, i des de la vocalia de TREC, s'hauria de donar tota la importància a la difusió de la disciplina i a la formació dels futurs genets, engrescar a més clubs, genets i amazones a introduir-se dins una disciplina tan maca com és el TREC.
 
Els teus inicis dins l’esport van ser dins un camp de Rugbi. Com va ser el teu transvasament del Rugbi a l’Hípica, dos esports molt antagònics?
 
Doncs si. Vaig jugar a rugbi des de els 5 anys fins els 16 que fart de sortir estomacat em vaig decidir deixar-ho(jeje). Jo vinc d'una família i d'un poble a on el rugbi és molt important. El pare, els tiets, els cosins i les cosines han jugat a rugbi a nivells alts de competició. 
 
Després dels teus èxits, ens imaginem que no te’n penedeixes del canvi?
 
En veritat, no va ser un canvi de disciplina. Primer vaig deixar el rugbi i ja passats els 20 anys vaig començar a competir en disciplines hípiques. El canvi va ser positiu, encara que enyoro certes coses d'un esport grupal.
 
A més de la teva vessant més esportista, també gestiones Les Tanques. Què és més difícil competir o gestionar un club?
 
Ni una cosa ni l'altre són fàcils però sens dubte és més feixuc gestionar un club ja que hi han vegades que et toquen fer coses que no t'acaben de motivar. 
 
Quins són els teus propers reptes de futur?
 
El proper repte és fer un bon paper al Campionat d'Europa i aconseguir pujar al podi amb l'equip.
 

    ÍNTIM I PERSONAL   

Una ciutat per viure: Llança

 Un lloc per perdre’s: Amsterdam

 Un Llibre: El mecanoscrit del segon origen

 Una pel·lícula: El Padrino

 Actor o Actriu favorit: Robert de Niro

 Un esportista: Killian Jornet

 Una cançó:  Ama, ama y ensancha el alma

 Un cavall: El Lukas

 
 

Ignasi Casas: "El futur del RAID a Catalunya es preveu molt positiu"

  • Published in

Equipo9146A finals del mes d’Agost, l’equip espanyol de RAID, comandant pel català Ignasi Casas, es va proclamar campió del món. Entre viatge i viatge, Ignasi Casas ens ha dedicat uns minuts per conèixer una mica més de com va ser l’experiència en els WEG i per explicar-nos com veu el futur del RAID a Catalunya.

 

 

Després de pràcticament tres mesos des del triomf en el Campionat del Món, ha pogut assaborir amb calma aquest èxit internacional?


La veritat es que casi no he tingut temps de res, actualment el raid no para mai, i entre organitzar el CEI de Ripoll a l' octubre, la federació espanyola i que ja ha començat la temporada de raids als països del golf àrab no hi ha temps per res. De totes maneres si que he tingut temps de disfrutar-ho.

 

S’imaginava abans del campionat que poguéssim endur-nos la medalla d’Or?

Raid weg2Realment pensava que podríem guanyar alguna medalla per equips o alguna individual , però mai l'Or, sent realistes aquest mundial tenia un nivell altíssim on hi participaven els millors i els més bons equips com UAE, Qatar, USA... i a més a més a França, on guanyar a l' equip francès era quasi impossible. Al final vàrem guanyar l'or després de lluitar tot el dia malgrat els greus problemes durant la cursa que vàrem saber redreçar, sobretot per l'accident de Maria Álvarez, la nostre millor opció a títol individual.

 

Si es pogués quedar amb una imatge d’aquells dies amb quin d’ells es quedaria?

Un del millors records es quan ens acostaven al final de la cursa i el nostres genets Jaume Puntí, Jordi Arboix i el Javi Cervera, arribàvem a meta i passàvem el control veterinari final.

 

Després del Campionat del Món, els integrants de l’equip han rebut ja diferents reconeixements institucionals. Com valora el fet que les institucions públiques s’aboquin amb el RAID?

Es cert que hi ha hagut homenatges per l' equip, el Consell Comarcal d'Osona i la cambra de Comerç d' Osona, junt amb la federació catalana. Encara tenim pendent l'homenatge per part del a RFHE, des d' on s'està intentant coordinar agendes. Es molt positiu el reconeixement institucional ja que guanyar aquest or suposa un gran esforç i es important treure- li un benefici sobretot per potenciar i difondre el raid.

 

Evidentment que en aquests moments el RAID a Catalunya jugar un paper fonamental, especialment a les comarques centrals, però pot ajudar aquest èxit a implementar i augmentar la base de participants d’aquesta disciplina?


Hauria de ser així. Catalunya actualment es una potencia mundial en raid, no oblidem que la base del equip campió dels WEG - Jocs Eqüestres mundials es catalana en un 90% i el mateix passa amb el júniors campions d' Europa. Degut a les nostres condicions de terreny i una gran afició, el raid , està molt desenvolupat a la Catalunya central, no obstant crec que es un bon moment, i ja està començant a passar, perquè es faci més popular a tota la resta del territori. El raid es dins del món del cavall l'equivalent a les curses de muntanya en atletisme o el Mountain bike en ciclisme. Avui en dia s'està en un moment de gran popularitat dels esports verds, ecològics, al aire lliure i la resistència eqüestre entraria clarament en aquest sector.

 

Espanya, i particularment Catalunya, apleguen a bona part dels millors binomis europeus de la disciplina. Tenir tants binomis de nivell, és un repte pel Seleccionador Nacional?


Si es un repte, es bàsic poder tenir cavalls i genets tant professional i bons, però també el repte es aconseguir que surtin nous genets i cavalls. Perquè no hem de oblidar que molts del nostres millors cavalls s'acaben venen. Per altre part el tenir tant nivell pot fe -me l'elecció dels equips una mica complicada a l' hora d' escollir uns o altres, però es part de la meva feina i per mi realment es una sort poder disposar d'ells.

 

A l’hora de configurar una selecció, com per exemple per afrontar un Campionat del Món, què és el més difícil pel Seleccionador?


Tot el procés és molt complicat, on realment fa falta molta dedicació i estar molt a sobre de totes les competicions prèvies i els entrenaments, gràcies a que tinc un gran equip de tècnics que m'ajuden, això es possible.

 

I en el Campionat, quina és la tasca principal d’un seleccionador?


El dia del campionat podríem dir que bona part de la feina ja s'ha fet els mesos anteriors. El dia de la competició s'ha de controlar que no passi res inesperat, que la tàctica establerta amb el genets els dies anteriors vagi surtin tal com hem previst. També es bàsic estar dins del vet gate quan els cavalls de l'equip passen el control veterinari , així com seguir la carrera en diferents llocs de pas o assistències per controlar els temps i les diferencies amb els altres equips

 

De cara al futur, quins són els objectius del Seleccionador Nacional de RAID?

Ara ja estem preparant la temporada 2015 on tenim un campionat d'Europa on crec que tenim opcions de fer alguna medalla. També planificar tota la temporada pròxima i intentar que el raid cada cop sigui més popular. Alhora s'ha de treballar des del punt de vista promocional per aconseguir més difusió de la nostra disciplina.

 

Finalment, i parlant també de futur, com veu a les noves generacions de binomis que arribaran en els proper anys a l’ èlit? Estem en disposició de parlar de que el domini català pot continuar vigent?

 

gil-Berenguer-faceSí, el futur del raid català és preveu molt positiu. Estan pujant noves generacions amb moltes aptituds, tal com hem dit abans, som campions d' Europa junior, Gil Berenguer guanyador individual i Paula Muntalà bronze. A més tenim una gran quantitat de genets que estan pujant. A nivell nacional els equips catalans de promoció també han guanyat la final de inter autonomies i la copa de joves cavalls. De totes maneres hem de continuar treballant perquè avui en dia, el raid mundial, està en constant evolució i cada cop s'està professionalitzat més. Hem de fer tot el possible entre tots per seguir aquesta evolució i continuar creixent i guanyant.

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Milà

Un lloc per perdre’s: El Pirineu català

Un Llibre: El Sanador de Caballos, de Gonzalo Giner

Una pel·lícula: Carros de Fuego

Actor o Actriu favorit: Jack Nicholson i Juliette Binoche

Un somni per complir: Guanyar un Mundial per Equips. Pensava que era impossible però l'he complert. 

Un Esportista: Sebastian Coe

Una cançó: Qualsevol de Sopa de Cabra o Antònia Font

Un cavall: Golfee, la meva euga

Angel Soy: "L'aspecte psicològic és vital per la concentració durant la carrera"

  • Published in

 

soycoll3Angel Soy, es va proclamar recentment campió de Catalunya Absolut de RAID per aquest motiu coneixerem una mica més d’aquest genet català que aspira a pujar el podi del proper campionat d’Espanya


Recentment es va proclamar campió de Catalunya de RAID, com porta aquesta condició?


La veritat es que a l’equipJuma’s Team – Quadra For Endurance,estem molt contents per l’èxit aconseguit en el campionat de Catalunya, ja no només en la primera posició i millor condició, sinó també amb el segon, quart i cinquè lloc, i la classificació dels altres cavalls de l’equip, gracies al treball i esforç de tot l’equip.

Quins factors van ser determinants per aconseguir el títol?


Vam tenir mala sort en la primera fase amb el cavall que teníem mes fe, llavors va canviar la carrera, però vam continuar imposant el nostre ritme i vam anar mes o menys còmodes fins al final, sempre amb un ull vigilant els rivals.

soycoll4En pocs dies tindrà lloc el Campionat d’Espanya de RAID. Com es presenta aquest campionat?


El campionat es presenta interessant, ja que el tenim "a prop" de casa. Sembla que serà atractiu i amb bons genets i cavalls. Pot ser molt bona carrera.

Dels seus rivals en competició, a quin binomi destacaria i per quins motius.


No hi ha un binomi a destacar sino molts. Actualment, tant cavalls com genets es/ens preparem molt i el nivell es elevat.

 

soycoll1Com a campió de Catalunya, beneficia o perjudica aquesta situació de cara a estar entre els favorits per assolir el campionat estatal?


No crec que beneficiï ni perjudiqui, ja que serà una carrera diferent amb cavalls diferents segurament.

 

En què consisteix el seu entrenament? 

El meu entrenament es basa en la munta diària, ja que ens dediquem a l’entrenament de cavalls de raid, i intento portar una dieta equilibrada.


soycoll2En la seva disciplina que juga un paper més important, l’estat físic del genet o l’aspecte psicològic?


No crec que vagi lligat una cosa amb l’altre, has d’estar físicament bé per ajudar al cavall, a mida que ens anem cansant es deteriora la nostra munta i perjudica el cavall. I l’aspecte psicològic és vital per la concentració durant la carrera.

Que és el més dur de la seva disciplina, les condicions climatològiques durant una cursa o la soledat del genet?


Per mi el mes dur són els nervis. Més que la soledat del genet, potser es el baix estat d’ànim del cavall en quedar sol en moments de la carrera, que ens fan baixar la moral.

 

De totes les competicions que ha participat, quin RAID ha estat per vostè el més complicat per la seva dificultat?


Tarbes 2010, mes que per la seva dificultat, per la meva inexperiència.

 

Com valora que Catalunya sigui una potència internacional en la preparació de cavalls i genets per competir en RAID?


Valoro positivament, però encara s’ha de treballar molt i hi ha molts aspectes per anar millorant.

 

 

    ÍNTIM I PERSONAL   

 

Una ciutat per viure: Sóc més de muntanya. 

 Un lloc per perdre’s: Les muntanyes del Vidranés

 Un Llibre: El Sanador de Caballos de Gonzalo Giner

 Una pel·lícula: El Rey Léon

 Actor o Actriu favorit: Jason Statham

 Un esportista: Toni Bou

 Una cançó: Fireflies de Owlcity 

 Un cavall: For Xinxeta

 

 

Meritxell Agramunt: "Els jutges, així com els genets, també invertim temps i esforços en la nostra formació".

  • Published in

MERITXELL3Meritxell Agramunt, és actualment la responsable de la Comissió de Doma Clàssica, la disciplina que té un major número de federats a Catalunya. A més de la vessant com a directiva, Meritxell ens parlarà de la seva tasca com a Jutge i coneixerem els nous reptes per a la temporada 2015 per a la Vocalia de Doma. 

 

 

Meritxell, recentment s’ha celebrat a Segòvia el Campionat d’Espanya de Menors i el balanç ha estat força positiu per a la Delegació Catalana. Com valora el aquest campionat?


La valoració global d’aquest campionat 2014 és, sens dubtes, positiva. Està clar que en els Campionats de Menors de Doma Clàssica els genets i amazones catalans són un clar potencial, ja no només en qualitat sinó també en quantitat. Gairebé una quarta part dels binomis participants han estat catalans i la gran majoria s’han classificat per a les Finals que, aquest any estaven limitades a 18 i no a 15 com edicions anteriors. La qualitat dels binomis és cada cop superior i, a pesar del moment econòmic en el que estem, any darrere any es supera el nombre de participants catalans que participen al Campionat d’Espanya. Les mitjanes de les notes no tenen res a veure amb les d'anys enrere, que confirmen l’evolució positiva dels genets.

 

Una de les grans sorpreses en aquest campionat va ser l’equip de la Federació Balear que es va endur la medalla d’Or, una medalla habitualment conquerida pels equips catalans. Imaginem que l’objectiu pel proper any ha de ser conquerir per a Catalunya l’hegemonia estatal?


L’equip Balear va obtenir una merescuda medalla d’or per equips, van fer un bon Campionat i l’equip estava ben escollit. L’any passat l’or va ser per a un dels equips que va presentar la Federació Andalusa. Enguany, La Delegació Catalana ha aconseguit la plata i el bonze per equips. La plata ha estat aconseguida per un equip Club i el bronze per un equip de la FCH. Amb l’actual reglament es permet formar els equips per Federacions Autonòmiques o bé per a Clubs Federats. Els genets de totes les federacions Autonòmiques, excepte la nostra, van formar equips representant les seves Federacions. En el cas de Catalunya una gran part dels inscrits van decidir fer equip representant als seus Clubs, per la qual cosa aquells genets no estan disponibles per a formar equips FCH. És evident que si des de la FCH tinguéssim a tots els genets disponibles per a formar-los, tindríem mes possibilitats de medalles i, sens dubtes, n’aconseguiríem mes en la modalitat d' “Equips”. Aquí hi ha excel•lents genets i amazones però, evidentment, pertanyen a clubs diferents. Si es poguessin agrupar tots, dins els equips F.C.H. de ben segur que aconseguiríem mes medalles.  És absolutament lícit i respectable que els entrenadors, pares i genets vulguin fer equips representant el seu Club. La FCH fa els equips amb només els genets que manifesten la seva intenció de fer equip FCH, i reben un ajut econòmic o subvenció per al Campionat.

 

MERITXELLA més de la vocalia de Doma Clàssica, també exerceixes com a jutge en moltes competicions. Què és el més difícil a l’hora de jutjar una prova de Doma?


Aquest any he tingut la sort d’assistir com a membre del jurat als tres Campionats d’Espanya (Absolut, Menors i Cavalls Joves) i com a cap d’equip al de Ponis. També he estat a varis concursos Nacionals per Castella, Andalusia, etc., i això sempre fa adquirir mes experiència i veure els nivells mes enllà. Sempre es treu algun aprenentatge dels concursos. No es pot parlar de dificultat en si. La dificultat d’un exercici corre a càrrec del binomi, que hi ha invertit temps i esforços en aconseguir presentar-lo.

Els jutges, així com els genets, també invertim temps i esforços en la nostre formació contínua i, com els genets, mai no parem d’aprendre. La de jutjar és una tasca molt vocacional, però que s’ha d’entendre com a feina per la qual s’ha d’estar preparat i format. Fa gairebé 25 anys que estic en actiu com a jutge i sempre he tingut aquesta sensació. No és dificultat, és evolució i els jutges hem d’evolucionar al ritme que ho fa la Doma Clàssica. Per damunt de tot, l'important és sempre tenir la sensació de que fem quelcom que ens agrada.

 

Des de fa un temps, i sota la coordinació de la RFHE i la FCH, es van posar en marxa els Plans de Tecnificació de Doma Clàssica, com han influït en la munta dels genets i amazones aquest plans de tecnificació? Es nota l’evolució dels binomis?

 

El PNTD que coordina la RFHE a través del seu responsable el Sr. Luis Lucio, ha estat molt positiu per als genets i amazones. El fet de fer un seguiment dels nens semestral els fa sentir-se valorats com a esportistes. He tingut la sort de poder assistir a 3 convocatòries i penso que complementa la formació del genets. Amb un preparador físic professional que els aconsella els exercicis i els recomana millorar la seva condició, i amb un psicòleg esportiu que valora l’esportista emocionalment i l’ensenya a controlar-se durant la competició. Tot aquest ajut esportiu al binomi juntament amb entrenadors i pares és un bon model, i funciona. Durant aquest any s’han posat en marxa avantatges tecnològics com son els pulsòmetres pels genets simultanis amb els seus cavalls, amb els quals s’analitzen les emocions i esforç del binomi, i no només del genet o cavall per separat. Tot plegat, preparadors, genets, entrenadors i pares, formen un conjunt que és necessari reunir dos o tres cops a l’any. Això és sempre positiu. Però no oblidem que la feina del dia a dia és dels entrenadors i els seus alumnes, i són ells els que realment han millorat en els últims anys.

 


Podem afirmar que actualment els genets es troben més preparats i que munten millor que fa uns anys?

 

Tenim cada cop millors entrenadors i professionals, que ensenyen als nostres nens i domen els nostres cavall i ponis. No ens hem d’oblidar que són ells qui porten el pes d’aquesta evolució positiva. La evolució és impressionant. Tenim nens catalans que des de benjamins estan a les pistes concursant a les lligues territorials, adquirint una experiència i coneixements que abans no teníem. El gran ventall de competicions territorials ajuda a agafar experiència a les pistes. Tenim lligues per a tots els nivell i edats, això ens fa gairebé únics a l’Estat. Altres Federacions han adoptat la fórmula de les nostres lligues, de les quals som pioners. Està clar que tot ajuda a formar una bona pedrera i que tots els involucrats han d’evolucionar i millorar, tant entrenadors com genets, Comitès Organitzadors, jutges i professionals relacionats.

 

Part d’aquesta millora també té molt a veure amb els tècnics i els clubs. Podem dir que part dels èxits de la Doma Clàssica és també gràcies el treball que fan dia a dia els clubs i tècnics catalans?

 

Per descomptat. La formació és clau a tots els nivells i a tots els sectors professionals. La creació de Tècnics Esportius qualificats ha estat molt positiva. Els nous professionals han polit el sector i estan preparats des de l’inici. Els Comitès Organitzadors s’han tingut que adaptar a les situacions. Ara és impensable un concurs sense una secretaria professional, sense pistes en condicions, sense serveis....

Com he dit abans, tots els sectors de professionals que envolten aquest esport hem d’evolucionar formar-nos contínuament. Mai no en sabrem prou i mai acabem d’aprendre. 

 

Avui dia ens trobem una base molt important de joves que practiquen Doma Clàssica, però tampoc podem oblidar els èxits dels Absoluts. Com valores el fet que catalans com Beatriz Ferrer-Salat, Jordi Domingo o les germanes Barbançon, tinguin moltes opcions de formar part de l’equip espanyol en els Jocs Olímpics de Rio?

 

Parlar d’un Jocs Olímpics son paraules majors. És un privilegi al que molts pocs esportistes poden accedir. I nosaltres tenim varis genets!. Està clar que arribar a l’elit esportiva requereix de molts factors i aquests han de convergir dins el lloc i el moment. Esperem que tots aquests genets tinguin els seus cavalls a punt i classificats per a Río. Hi ha altres binomis a la resta d’Espanya molt bons. El factor sort també té a veure i tant de bo que les lesions respectin els cavalls i tot vagi rodat. Parlem de genets consagrats i que ja tenen un nom Internacional que, a més, son catalans. En el cas de les germanes Barbançon munten fora del nostre territori però Beatriz i Jordi viuen i entrenen aquí de sempre.

 

Podem somiar amb noves medalles per a la Doma Clàssica en un futur immediat o haurem de continuar mirant les imatges d’Atenes 2004 amb nostàlgia...


Tot depèn d’aquesta convergència en el temps de tenir el cavall a punt i en el moment idoni. Un cavall Top no es fa en quatre dies i són molts els factors que intervenen. Abans d’acudir a un gran esdeveniment cal classificar-se, competir internacionalment, etc.

 

En unes setmanes celebrarem el Campionat de Catalunya de Doma, com a responsable de la Comissió de Doma Clàssica, que n’espera d’aquest campionat?

 

El Campionat de Catalunya de Doma sempre ha estat molt valorat pels nostres genets, encara que hi ha hagut anys que per coincidències amb competicions properes Nacionals o Campionats d’Espanya no han tingut la afluència màxima. Esperem que aquest any hi hagi força participació a tots els nivells. Sabem de cert que les categories de menors estaran plenes i ens agradaria que passés el mateix amb adults i cavalls joves. Repetim l’escenari de l’any passat al CAVA i és una seu molt capacitada organitzativament i d’infraestructura. No pot anar malament!. Desitgem que els factors externs climatològics ens deixin gaudir d’un bon campionat 2014.

 

MERITXELL2I de cara a la propera temporada, des de la vocalia esteu pensant en canvis per millor la disciplina?

 

I tant que si!. La Comissió de Doma Clàssica de la FCH està formada per 6 membres i tots tenim aportacions per tal de millorar. Per una banda sempre hem d’estar polint detalls del reglament per tal d’adaptar-los als canvis de la RFHE. I per altra banda sempre surten coses que es poden millorar. També estem oberts a suggeriments, per descomptat. Properament i juntament amb el departament tècnic, ens agradaria portar endavant un projecte de Pla de Tecnificació a nivell Territorial per a fer el seguiment a genets del nostre territori. No es tractaria exactament del mateix model de la RFHE però ho estem estudiant. Tant de bo el projecte pugui posar-se en marxa el mes aviat possible.

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Barcelona

Un lloc per perdre’s: Qualsevol medi de l'indret natural, mentre sigui en bona companyia

Un Llibre: Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez

Una pel·lícula: Memorias de África

Actor o Actriu favorit: Meryl Streep

Un somni per complir: Veure créixer feliç a la meva filla amb salut i poder gaudir-la molts i molts anys.

Un Esportista: Rafa Nadal

Una cançó: Bohemian Rhapsody

Un cavall: Tambour, el meu cavall amb el que vaig compartir gairebé 30 anys de la meva vida.

Miquel Julià: “Per ser un jugador de referència cal esforç i constància”

  • Published in
miqueljulia3Miquel Julià és un dels grans referents del Horseball, no només en l’àmbit català, sino també a nivell Internacional. Escollit millor binomi del món, és un dels jugadors amb més presències internacionals i alma màter del C.E.E.C., equip escollit per la FEI com el Millor Equip del Món de Horseball 2013. A continuació coneixem una mica més de Miquel Julià. 
 
Com es porta això de ser un dels millors jugadors del món segons la Federació Internacional?
 
Sempre fa il•lusió, ja que es una manera de recompensar-te tot el treball i l’esforç de tots aquests anys. Però com dic sempre, jo sóc un més dins l’equip i sense la resta dels meus companys no podria haver arribat a on he arribat. 
 
Et posa més pressió a l’hora de competir el fet de rebre aquesta consideració o no l’hi dones molta importància?
 
Al principi de rebre aquesta consideració tens un punt de pressió, ja que la gent es fixa en com jugues, però a la llarga acabes pensant que has de jugar com saps. Després,  dies tens millors partits i altres pitjors, però dins el camp has de donar tot el que saps, perquè al final tots som persones i tots ens podem equivocar.
 
Com s’arriba a ser un jugador de referència dins un esport tan complicat com és el Horseball?
 
Crec que en aquest esport o en qualsevol altre esport és una qüestió d’esforç i constància, si que és veritat que en el tema dels esports d’hípica no només es el teu esforç, si no que també tens el teu company, el cavall, que ha de posar de la seva part amb la teva ajuda.
 
Com és un cavall de Horseball? Quines característiques han de tenir per poder competir en aquesta disciplina?
 
miqueljulia1Els cavalls de Horseball han de ser cavalls àgils, ràpids i a l’hora que sàpiguen diferenciar els moments que han de tornar a la calma.  Les races que es solen utilitzar son Àrabs per les categories petites, i els Pura Sang Angles i  els Anglo-Àrabs per les categories grans. La gent s’estranya de que utilitzem aquest tipus de cavall ja que es un esport molt actiu i sembla que aquests tipus de cavalls no pugin servir perquè son cavalls de sang calenta i no siguin capaços de tornar a la calma. Haig de dir que amb un bon treball, es juga perfectament amb aquest tipus de cavalls.
 
Actualment ets el capità del CEEC, que l’any passat va ser escollit com el Millor Equip del Món. Suposo que això es un premi el gran treball que realitzeu durant tota latemporada. Com es va viure dins l’equip aquest nomenament?
 
Dins de l’equip mol satisfactòriament, però mes es va viure dins el club perquè a les categories petites no reben mai cap reconeixement i ells també formen part d’aquest club. Realment va ser molt emotiu per a tots els jugadors del CEEC perquè es reflecteix el treball del dia a dia.
 
Encara que la Federació Internacional us va atorgar aquest premi, suposo que teniu l’espina clavada de no poder guanyar la final de la Copa d’Europa. És l’assignatura pendent per aquesta temporada?
 
Si, el no poder guanyar la Copa de Europa el darrer any ens va fer reflexionar de les coses que hem de millorar també. Aquest any tenim això pendent, però primer hem de guanyar el campionat d’Espanya que aquest any hi ha molts equips amb  un gran nivell i no serà fàcil. Pas a pas.
 
De tots els premis i trofeus que has aconseguit, per tu, quin han estat el més especial?
 
El de millor binomi del mon perquè també reflexa el treball amb el cavall  
 
miqueljulia2A més de la teva vessant com a jugador, realitzes també un treball molt important amb la base…
 
Si a part de com a jugador també entreno a diversos equips, des de nens de 7 anys fins equips Sèniors.
 
Tot i que ets molt jove, et veus en un futur vinculat com entrenador?
 
Actualment, a més d’entrenar diversos equips, ja gestiono els entrenaments del nostre equip d’Elit.
 

 

    ÍNTIM I PERSONAL   

 

Una ciutat per viure: Cap. En tot cas un poble, pero no sabria dir quin. 

 Un lloc per perdre’s: La Pampa Argentina

 Un Llibre: La Vall dels Cavalls de J.M. Auel

 Una pel·lícula: Qualsevol amb cavalls o una comèdia

 Actor o Actriu favorit: John Wayne

 Un somni per complir: Guanyar el Campionat del Món 

 Un esportista: Pep Guardiola

 Una cançó: No tinc cap preferida. Depèn del moment. 

 Un cavall: Beade

Robert Pons: "Els ponis són l’entrada natural al nostre esport" (2)

  • Published in

1004698 666951680006414_1603059950_nRobert Pons, Vicepresident de la Federació Catalana d’Hípica i cap d’equip de Salts d’Obstacles en el Campionat d’Espanya de Ponis, ens apropa una mica de la realitat dels Ponis a Catalunya i les seves sensacions de cara a aquest Campionat d’Espanya.

 

 

Com a responsable de la Delegació catalana d’Hípica en el campionat d’Espanya de Ponis, en la disciplina de Salt, quines són les sensacions abans d’afrontar aquest campionat?

La veritat és que, tant els genets com les amazones, estan ben preparats per afrontar aquest campionat. Les penúltimes proves que s’han realitzat, han demostrat que els binomis arriben en un bon moment. Tenim gent molt capacitada i podem reunir equips catalans amb nivell i amb opcions d’aconseguir medalles.

 

En aquest campionat d’Espanya, la Delegació Catalana en la disciplina de Salts, finalment, per quants binomis estarà integrada?

En principi competiran dos equips catalans en la categoria de Ponis B, un equip en Ponis C i un equip en Ponis D. Lògicament, la configuració dels equips es determinarà ja a Segòvia, després de la realització de la primera classificativa, farem el lliurament dels equips al Jurat.

 

1467325 661133043921611_1283718856_nL’any passat es van aconseguir un total de 21 medalles en aquest Campionat d’Espanya, ens imaginem que l’objectiu ha de ser, com a mínim, repetir els triomfs aconseguits la temporada passada?

Si, naturalment, l’objectiu ha de ser el d’assolir el major número de podis possibles, tant per equips com en individuals. Enguany venim molt bé preparats per afrontar aquest campionat, diria inclús que millor preparats que en temporades anteriors, però no podem oblidar el factor sort, que és molt important a l’hora d’afrontar aquest tipus de competició.

 

En temporades anteriors, la Doma Clàssica, ha estat la disciplina a on els catalans han imposat el seu domini. Creus que continuarem un any més marcant el pas en aquesta disciplina?

La Doma sempre ens dona moltes alegries en aquest campionat i de ben segur continuarà així. En CCE, estic convençut que serà un dels anys més exitosos per la Delegació catalana, i en Salt el nivell també es força bo. Ara es el moment de demostrar que a Catalunya tenim un gran potencial de ponis i de genets.

 

581746 10201224437628930_259024718_nPer un genet de Ponis, què és el més difícil a l’hora d’afrontar una competició com aquesta?

El més difícil es la pressió davant la competició, així com els nervis dels nens i nenes a l’hora de competir. Sabem per experiència, que els nervis juguen un paper clau i que molts d’ells rendeixen per sota del seu nivell, per culpa dels nervis. Per aquest motiu, prèviament, treballem directament aquest aspecte amb els genets i amazones. Per competir en una competició d’aquest nivell, s’ha d’estar preparat mentalment, per això es fonamental la tasca dels entrenadors que són els que han de transmetre la tranquil·litat necessària per poder competir i ensenyar a gestionar els nervis. Un altre factor que s’ha de tenir en compte, es que a Catalunya, els nens competeixen en grups més petits i quan arriben , per exemple, a un campionat d’Espanya es troben que han de competir contra 70 competidors.

 

A més de la teva funció com a responsable de la Delegació Catalana en aquest Campionat, també exerceixes com a Vicepresident de la Federació Catalana. Uns dels objectius d’aquest mandat és la potenciació de l’equitació de base. Entenem que el ponis juguen un paper clau i fonamental en aquest objectiu...

Efectivament. Els ponis són l’entrada natural al nostre esport. Com a Federació, hem de tenir clar que si volem potenciar la base, hem d’esforçar-nos amb els ponis, perquè es ideal per l’iniciació en el nostre esport.

 

16068 439757929419492_1429643525_nUn dels èxits més importants en el darrers anys ha estat el desenvolupament de la Lliga Catalana de Ponis, una competició ja molt arrelada dins el calendari oficial. La realització d’aquesta competició ha estat vital pel desenvolupament de la disciplina a Catalunya?

Si, ha estat vital, i és molt necessària aquesta competició pel desenvolupament de la disciplina a Catalunya. Hem de tenir en compte que amb la Lliga Catalana, els binomis tenen l’oportunitat de poder competir i adquirir l’ofici necessari per afrontar futures competicions. El més important de la Lliga, per mi, és que es dona l’oportunitat de competir regularment i prop de casa els seus participants. Per això és important la implicació dels clubs catalans, perquè d’aquesta manera fomentem entre tots la base del nostre esport.

 

Com a responsable de Club ( C.E. Torredembarra), coneixes a la perfecció les dificultats que tenen el clubs per organitzar concursos degut a la crisi econòmica que afecta al país. Què creus que es pot millorar en aquest sentit?

Es un tema complicat, perquè juguen molts factors en aquest sentit. Ens trobem en un període de crisis, que, naturalment, no ens afavoreix si no que succeeix tot el contrari, per això hem de valorar noves iniciatives. Jo, sóc partidari que en aquests moments, és molt interessant el fet de realitzar competicions de cavalls i ponis conjuntament, ja que d’aquesta manera es poden reduir costos, i els clubs tenen menys dificultats per aconseguir un mínim de matrícules.  

 

Per la vostra proximitat amb Tarragona, com us afecta o afectarà la celebració dels  Jocs del Mediterrani que es realitzaran a Tarragona en el 2017?

Per la nostra proximitat a Tarragona, nosaltres volíem optar a ser subseu , però finalment les competicions es realitzaran en el Real Club de Polo de Barcelona.  A nivell de competició, des del club tenim molt present a la Sara Salom, una amazona que va sorgir del nostre club, però que actualment resideix a Madrid, i que té moltes opcions de poder participar en aquests Jocs del Mediterrani.  

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Barcelona

Un lloc per perdre’s: Qualsevol muntanya del Pirineu

Un Llibre: Seda d’Alessandro Baricco

Una pel·lícula: Jappeloup

Actor o Actriu favorit: Robert de Niro

Un somni per complir: Continuar fent el que m’agrada

Un Esportista: Rafa Nadal

Una cançó: Song for Europe de Bryan Ferry

Un cavall: El Poni més vell que es tingui a qualsevol Escola d’Equitació

Marie Follet: “Els Pony Games no són una Gimcana amb Ponis, és una disciplina que requereix molta tècnica eqüestre”

  • Published in

Marie Follet_1Marie Follet, és una de les grans impulsores dels Pony Games a Catalunya, una disciplina molt jove però que comença a arrelar-se molt ràpidament en el nostre territori, i que en el mes de d’abril tindrà una prova de foc amb la realització a Barcelona d’una de les competicions internacionals més importants d’aquesta disciplina: Peter Dale Cup. Marie, ens dona la seva visió dels Pony Games en la següent entrevista.

 

Marie , ens pots explicar en què consisteixen els Pony Games ?


Els Pony Games són una competició entre equips de 5 genets que consisteix en carreres de relleus , en les que en cada prova hi ha una dificultat afegida . Cada equip té un carril assignat i la prova s'efectua en línies paral leles . Els equips no tenen contactes entre ells com succeeix en altres disciplines com el Polo o el Horse ball. Els equips estan formats per 5 genets i 5 ponis , encara que són només 4 els que competeixen en cada cursa . Les proves són complicades i per realitzar-les amb èxit es necessita: Habilitat , control del poni i gran concentració . Aquest fet, permet valorar les qualitats individuals de cada genet segons les característiques específiques de cada prova .


En què es diferencia una competició de Pony Games a una de Ponis?


El fet més diferenciador és el públic, ja que es pot animar i aplaudir els seus equips .És un esport d'equip, on cada equip té la seva mateixa vestimenta i colors que representa el seu club. L’ambient no té res a veure per ser d'equip i no individual .


Com va sorgir la idea de crear els Pony Games a Catalunya ?


Portava temps jugant amb els meus alumnes , fins que un dia vàrem parlar amb altres col•legues del sector i vaig fer una primera reunió , per informar i organitzar el 1r concurs en el Sol Solet. El 13 novembre 2011 vam fer el primer concurs amb una participació de 96 nens.

Marie , tenim entès que els Pony Games tenen molta acceptació en altres països com França . L'objectiu a llarg termini és crear una estructura com la que existeix a França?


poEstem en temps de molta crisi , cal cuidar el client i fer que torni el teu club, per això es molt important promocionar l'equitació de base que és l'equitació de ponis . En altres països ja s'han adonat del volum que mou el sector de l’hípica ,i això no és de l'equitació elitista sinó de les classes de cada dia, per això quan més promocionarem els Pony Games , tindrem una base més amplia de nens.


Encara que és una competició amb poc recorregut a Catalunya , aquest any , Barcelona ha estat escollida com una de les seus de la Peter Dale Cup , una de les competicions internacionals més prestigioses , creus que l'elecció de Barcelona impulsarà als Pony Games en el nostre territori ?


" Aquí a Catalunya aneu molt de pressa" , aquest comentari és de Sabine Barbier entrenadora dels equips de França, i es que aquí a Catalunya som experts en la realització d’activitats esportives a més del caràcter i la força de la gent .... Ara toca promocionar més per poder tenir més equips i pujar el nivell i ensenyar que els Pony Games no és un gimcana a poni , és una disciplina que requereix molta tècnica eqüestre.


Fas uns dies , tu , juntament amb altres membres de la comissió de Pony Games , us vau reunir amb la RFHE i tot sembla indicar que en breu seran admesos els Pony Games com una nova disciplina hípica . Podem conèixer una mica més d'aquest acord i en què repercutirà?


poni games_eolPortem parlant amb Fernando Vizcaíno, Director Tècnic de la RFHE, des de fa ja uns mesos , i la junta directiva de la RFHE ha aprovat l’iniciï de l'activitat, i en la propera Assemblea extraordinària s’aprovarà per complet la disciplina. En la darrera reunió vàrem presentar la reglamentació de la competició i els van ensenyar el Reglament de la Lliga Catalana, per tenir una base de la nova competició. Ara mateix, ja han començat a realitzar-se competicions territorials de Pony Games a Santander i Madrid. Confiem en què aquest any podem aconseguir la realització del primer Campionat d’Espanya. Actualment, la Comissió de Pony Games està integrada per 10 persones de diferents federacions territorials, com són l’Aragonesa, Madrilenya, Asturiana,Càntabre....


Quin és el principal handicap que us esteu trobat per al desenvolupament d'aquesta activitat ...

Aquí a Catalunya cap , gràcies a la bona feina i a l’ajuda del President de la Federació, Emili Zegrí, i del Director Tècnic de la Federació, Paco Guerra. A nivell nacional, els problemes principals han estat la burocràcia espanyola. Nosaltres volem treballar per preparar equips pels propers Campionats d’Europa, però això a nivell nacional ho veuen molt lluny i ens demanen anar poc a poc.


 L'any passat durant la celebració de la final del CSIO ***** Barcelona , vam poder gaudir d'una exhibició de Pony Games , que vist els aplaudiments que va despertar en el públic va agradar molt. Com van viure els genets i amazones aquesta demostració?


po5Els espectadors es van adonar que no era una simple gimcana , que aquests nens fan coses increïble com pujar al galop , recollir coses, etc....Al públic en general els agrada els Poni Games perquè hi ha molts jocs diferents, en total són 25, i no s’avorreixen.


Finalment , quin és el principal repte de la comissió de Pony Games per a aquesta temporada?


Principalment, la formació d’ àrbitres i jutges, amb la finalitat de millorar la qualitat de les competicions . A més de la vessant més formativa, també volem cercar patrocinadors per a la lliga, promocionar els Poni Games arreu de Catalunya, a més de mostrar els equips que participin a la Peter Dale, que tenim equips competitius en aquesta disciplina i sobretot que Barcelona, està preparada per acollir una gran competició com és la Copa Peter Dale .

 

 

 

    ÍNTIM I PERSONAL   

 

Una ciutat per viure: Barcelona

 Un lloc per perdre’s: La casa dels meus pares a Normandie

 Un Llibre: Le Petit Prince de St. Euxepery

 Una pel·lícula: Billy Elliot

 Actor o Actriu favorit: Meryl Streep i Clint Eastwood

 Un somni per complir: Campionat del Món com entrenadora de Pony Games

 Un esportista: Mark Todd

 Una cançó: Je T'emmene au vent de Louise Attaque

 Un cavall: Qualsevol poni.  

 

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI