Sentir la natura, gaudir-la en plenitud, descobrir una nova manera de veure i viure els nostres paratges; aquest és el sentit del turisme eqüestre. Les rutes a cavall ens ofereixen una manera diferent de conèixer Catalunya; la varietat i bellesa dels nostres indrets ens converteix en un país privilegiat per aquesta activitat.

Les múltiples possibilitats que té el turisme eqüestre el fa accessible a tothom. Tant si som experts com debutants en el món del cavall, trobarem una ruta adequada a les nostres possibilitats.

És una activitat ideal per a grups d'amics, famílies, etc., pel vincle de complicitat i l'emoció de l'aventura que creen les rutes a cavall per la naturalesa.

Trobareu rutes a mida dels vostres propòsits. Tant excursions d'unes hores acabades amb un bon dinar, com també itineraris de més d'un dia amb tota la informació d'on dormir, menjar, etc..

 

Les persones amb discapacitat poden trobar al món de la hípica, un mitjà per desenvolupar les seves capacitats i utilitats de les que potser creuen no disposar-ne.

A part aquests beneficis, la pràctica esportiva amb el cavall, contribueix  l'augment de la fortalesa física i mental, seguretat en sí mateix, intercanvi de sensacions, emocions, treball en equip, i tot això, fa una combinació excel·lent entre genet i cavall (binomi).

Per el que fa la disciplina i competició de Doma Adaptada, les proves s'estableixen per diferents graus de discapacitat, aconseguint d'aquesta forma que la competició sigui el més íntegra possible.

D'aquesta manera, els genets i amazones que vulguin anar més enllà, hauran de sotmetre a una prova de classificació anomenada “Classificació de la Discapacitat per l'Esport”. Serà dut a terme en una sala ( sense cavall) per un Classificador ( un metge o fisioterapeuta especialitzat), qui determinarà, el perfil de esportista, el grau/categoria en el qual hauria de competir i els ajuts compensatoris que podrà utilitzar.

En el cas de persones que únicament tinguin una limitació intel·lectual, la seva classificació es realitzarà a través de l’aportació de documentació via online.

Així doncs, els esportistes seran agrupats en 6 Graus o Categories diferents (I,II,III, IV, V, VI i VI). Cada grau disposarà de 5 reprises diferents a excepció del Grau VI que disposarà de 10 en funció de si l'esportista es presenta a la Categoria VIa o VIb. El tamany de la pista, també vindrà determinat pel grau, essent en 20x40 els graus I, II, III i VIa i a 20×60 els graus IV, V i VIb.

 

En quant als centres hípics que imparteixen aquesta modalitat, obviament han de estar degudament adaptats, en instal·lacions i monitoritzat per personal format, per la pràctica d’aquest esport.

Les proves de Salt d'Obstacles consisteixen en la superació a cavall d'un conjunt d'obstacles format per barres, i determinats per un recorregut fixat, sense cometre cap falta. Les penalitzacions poden produir-se per el derrib dels obstàcles, per la negativa del cavall a sobrepassar-los o l'excés de temps concedit en realitzar el recorregut. Les proves es disputen seguint uns barems que comporten diverses dificultats i grups que es diferencien per altures que oscil·len entre 1,10 y 1,60 m.  
Una prova de salt és aquella en la que es jutja al conjunt genet-cavall sota diverses condicions. És una prova destinada a demostrar en el cavall la seva franquesa, la seva potència, la seva velocitat, la seva destresa i el seu respecte a l'obstacle, i en el genet, la qualitat de la seva equitació.
 

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI