Diana Piera: “Una de les millors coses d'aquest esport es que no fa diferències entre homes i dones”

  • Published in

diana-piera le-kentucky-daroisDiana Piera, es va proclamar recentment campiona de Catalunya Absoluta de Salts d’Obstacles, en un campionat que es va celebrar a les instal.lacions del Real Club de Polo i on l’amazona, que competia amb Nantevil, va ser una sorpresa agradable ja que tal i com ella ens explica, es prenia aquest campionat “per agafar la forma” però la seva regularitat durant tot el Campionat la va permetre aconseguir la medalla d’Or. Avui coneixerem una mica més en profunditat a la nova Campiona de Catalunya de Salts: Diana Piera Salamero.

 

Primer de tot volem felicitar-te com a nova campiona de Catalunya de Salts. Ara que ja han passat uns dies, com valores la consecució d’aquest títol?

Moltes gràcies! Estic molt contenta i encara bastant sorpresa, l'últim que m'esperava aquesta temporada era guanyar cap títol.

 

Pràcticament des del primer dia de competició vas estar entre les favorites. En quin moment del Piera con_NantevilCampionat vas pensar que tenies opcions reals d’aconseguir l’Or?

La veritat es que fins al final de l'últim recorregut no ho vaig veure possible, hi havien molt bons genets i amazones que van fer un gran campionat. A més, havent estat fora i sense muntar durant any i mig, aquest campionat era més per agafar forma que per optar al podi. Malgrat tot, el Nanteuil va respondre molt millor del que pensàvem, i per mi ha estat la millor tornada possible, es clar.

 

Entre les coses que més sorprenen del podi final d’aquesta edició es la joventut dels medallistes. Ha arribat un canvi generacional en el Salt d’Obstacles a Catalunya?

A Catalunya tenim la sort de comptar amb grans genets amb molta experiència, però que en moltes ocasions prioritzen l'entrenament de genets joves que la seva pròpia competició, cosa que ens beneficia a nosaltres. A més, els que hem tingut la sort de rebre un enorme suport dels nostres pares des de petits, en molts casos hem format part de l'equip espanyol en diverses categories de menors, cosa que ens ha posat en l'alta competició des de fa anys.

 

piera campionatCom valores, com a dona, que per segona temporada consecutiva una amazona conquereixi l’Or a la màxima categoria del Campionat?

Crec que una de les millors coses d'aquest esport es que no fa diferències entre homes i dones, i per tant per mi és igual d'important que el guanyi un a altra. El que si que valoro molt positivament és que cada cop hi ha més dones que continuen competint, quan anys enrere era freqüent que ho deixessin en abandonar les categories de menors. 

 

Després del títol català, quins reptes et planteges per aquest 2015?

La tornada a les pistes era el repte principal, i ara que només compto amb el Nanteuil, l'objectiu és fer-lo arribar al màxim nivell possible, per primer cop com a primer cavall de quadra. Crec que és un cavall amb grans qualitats, i amb l'ajuda del Tino Torres com a entrenador confio en posar-nos en un bon nivell de competició durant aquesta temporada.

 

Suposem que entre els teus objectius per aquesta nova temporada estarà el Campionat d’Espanya, no?

Això seria un gran objectiu si, ja veurem com van sortint les coses!

 

Diana-PierapoloEn els darrers anys, els genets catalans no han tingut massa sort en els campionats estatals. Què ens manca en aquest sentit per poder optar a una medalla d’Or en un Campionat d’Espanya?

Crec que a Catalunya hi han molts bons genets i amazones, potser com sempre la mancança es de cavalls que permetin una competició regular en un alt nivell, en comptes de cavalls que tenen un bon rendiment a menys alçada, però un cop l'any s'enfronten al campionat sense l'experiència necessària per optar a medalla. La implantació d'un possible sistema d'ajudes a genets que opten a aquest nivell, o ajudes a aquells que aposten per la cria de cavalls a Catalunya, serien algunes idees per igualar Catalunya a altres comunitats.

 

Tot i que tots els campionats són especials, ens imaginem que per tu sempre quedarà gravat el Campionat d’Europa per equips que vas aconseguir ara fa ja unes temporades.

Efectivament, aquell va ser i serà el meu millor record hípic, i quan més temps passa més ho valoro i més il·lusió em fa.

 

pieraEncara que la teva afició es l’hípica, la teva vocació professional és l’arquitectura. Quins valors del nostre esport  t’han ajudat en el teu desenvolupament professional?

L'arquitectura i la hípica tenen en comú la constància, i que els objectius son a llarg termini i s'assoleixen amb el treball diari. A més,un esport de competició ensenya a saber guanyar i a perdre,i això és una molt bon lliçó per a qualsevol jove que entri al món professional.

 

 

 

 

Ignasi Casas: "El futur del RAID a Catalunya es preveu molt positiu"

  • Published in

Equipo9146A finals del mes d’Agost, l’equip espanyol de RAID, comandant pel català Ignasi Casas, es va proclamar campió del món. Entre viatge i viatge, Ignasi Casas ens ha dedicat uns minuts per conèixer una mica més de com va ser l’experiència en els WEG i per explicar-nos com veu el futur del RAID a Catalunya.

 

 

Després de pràcticament tres mesos des del triomf en el Campionat del Món, ha pogut assaborir amb calma aquest èxit internacional?


La veritat es que casi no he tingut temps de res, actualment el raid no para mai, i entre organitzar el CEI de Ripoll a l' octubre, la federació espanyola i que ja ha començat la temporada de raids als països del golf àrab no hi ha temps per res. De totes maneres si que he tingut temps de disfrutar-ho.

 

S’imaginava abans del campionat que poguéssim endur-nos la medalla d’Or?

Raid weg2Realment pensava que podríem guanyar alguna medalla per equips o alguna individual , però mai l'Or, sent realistes aquest mundial tenia un nivell altíssim on hi participaven els millors i els més bons equips com UAE, Qatar, USA... i a més a més a França, on guanyar a l' equip francès era quasi impossible. Al final vàrem guanyar l'or després de lluitar tot el dia malgrat els greus problemes durant la cursa que vàrem saber redreçar, sobretot per l'accident de Maria Álvarez, la nostre millor opció a títol individual.

 

Si es pogués quedar amb una imatge d’aquells dies amb quin d’ells es quedaria?

Un del millors records es quan ens acostaven al final de la cursa i el nostres genets Jaume Puntí, Jordi Arboix i el Javi Cervera, arribàvem a meta i passàvem el control veterinari final.

 

Després del Campionat del Món, els integrants de l’equip han rebut ja diferents reconeixements institucionals. Com valora el fet que les institucions públiques s’aboquin amb el RAID?

Es cert que hi ha hagut homenatges per l' equip, el Consell Comarcal d'Osona i la cambra de Comerç d' Osona, junt amb la federació catalana. Encara tenim pendent l'homenatge per part del a RFHE, des d' on s'està intentant coordinar agendes. Es molt positiu el reconeixement institucional ja que guanyar aquest or suposa un gran esforç i es important treure- li un benefici sobretot per potenciar i difondre el raid.

 

Evidentment que en aquests moments el RAID a Catalunya jugar un paper fonamental, especialment a les comarques centrals, però pot ajudar aquest èxit a implementar i augmentar la base de participants d’aquesta disciplina?


Hauria de ser així. Catalunya actualment es una potencia mundial en raid, no oblidem que la base del equip campió dels WEG - Jocs Eqüestres mundials es catalana en un 90% i el mateix passa amb el júniors campions d' Europa. Degut a les nostres condicions de terreny i una gran afició, el raid , està molt desenvolupat a la Catalunya central, no obstant crec que es un bon moment, i ja està començant a passar, perquè es faci més popular a tota la resta del territori. El raid es dins del món del cavall l'equivalent a les curses de muntanya en atletisme o el Mountain bike en ciclisme. Avui en dia s'està en un moment de gran popularitat dels esports verds, ecològics, al aire lliure i la resistència eqüestre entraria clarament en aquest sector.

 

Espanya, i particularment Catalunya, apleguen a bona part dels millors binomis europeus de la disciplina. Tenir tants binomis de nivell, és un repte pel Seleccionador Nacional?


Si es un repte, es bàsic poder tenir cavalls i genets tant professional i bons, però també el repte es aconseguir que surtin nous genets i cavalls. Perquè no hem de oblidar que molts del nostres millors cavalls s'acaben venen. Per altre part el tenir tant nivell pot fe -me l'elecció dels equips una mica complicada a l' hora d' escollir uns o altres, però es part de la meva feina i per mi realment es una sort poder disposar d'ells.

 

A l’hora de configurar una selecció, com per exemple per afrontar un Campionat del Món, què és el més difícil pel Seleccionador?


Tot el procés és molt complicat, on realment fa falta molta dedicació i estar molt a sobre de totes les competicions prèvies i els entrenaments, gràcies a que tinc un gran equip de tècnics que m'ajuden, això es possible.

 

I en el Campionat, quina és la tasca principal d’un seleccionador?


El dia del campionat podríem dir que bona part de la feina ja s'ha fet els mesos anteriors. El dia de la competició s'ha de controlar que no passi res inesperat, que la tàctica establerta amb el genets els dies anteriors vagi surtin tal com hem previst. També es bàsic estar dins del vet gate quan els cavalls de l'equip passen el control veterinari , així com seguir la carrera en diferents llocs de pas o assistències per controlar els temps i les diferencies amb els altres equips

 

De cara al futur, quins són els objectius del Seleccionador Nacional de RAID?

Ara ja estem preparant la temporada 2015 on tenim un campionat d'Europa on crec que tenim opcions de fer alguna medalla. També planificar tota la temporada pròxima i intentar que el raid cada cop sigui més popular. Alhora s'ha de treballar des del punt de vista promocional per aconseguir més difusió de la nostra disciplina.

 

Finalment, i parlant també de futur, com veu a les noves generacions de binomis que arribaran en els proper anys a l’ èlit? Estem en disposició de parlar de que el domini català pot continuar vigent?

 

gil-Berenguer-faceSí, el futur del raid català és preveu molt positiu. Estan pujant noves generacions amb moltes aptituds, tal com hem dit abans, som campions d' Europa junior, Gil Berenguer guanyador individual i Paula Muntalà bronze. A més tenim una gran quantitat de genets que estan pujant. A nivell nacional els equips catalans de promoció també han guanyat la final de inter autonomies i la copa de joves cavalls. De totes maneres hem de continuar treballant perquè avui en dia, el raid mundial, està en constant evolució i cada cop s'està professionalitzat més. Hem de fer tot el possible entre tots per seguir aquesta evolució i continuar creixent i guanyant.

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Milà

Un lloc per perdre’s: El Pirineu català

Un Llibre: El Sanador de Caballos, de Gonzalo Giner

Una pel·lícula: Carros de Fuego

Actor o Actriu favorit: Jack Nicholson i Juliette Binoche

Un somni per complir: Guanyar un Mundial per Equips. Pensava que era impossible però l'he complert. 

Un Esportista: Sebastian Coe

Una cançó: Qualsevol de Sopa de Cabra o Antònia Font

Un cavall: Golfee, la meva euga

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI