Meritxell Agramunt: "Els jutges, així com els genets, també invertim temps i esforços en la nostra formació".

  • Published in

MERITXELL3Meritxell Agramunt, és actualment la responsable de la Comissió de Doma Clàssica, la disciplina que té un major número de federats a Catalunya. A més de la vessant com a directiva, Meritxell ens parlarà de la seva tasca com a Jutge i coneixerem els nous reptes per a la temporada 2015 per a la Vocalia de Doma. 

 

 

Meritxell, recentment s’ha celebrat a Segòvia el Campionat d’Espanya de Menors i el balanç ha estat força positiu per a la Delegació Catalana. Com valora el aquest campionat?


La valoració global d’aquest campionat 2014 és, sens dubtes, positiva. Està clar que en els Campionats de Menors de Doma Clàssica els genets i amazones catalans són un clar potencial, ja no només en qualitat sinó també en quantitat. Gairebé una quarta part dels binomis participants han estat catalans i la gran majoria s’han classificat per a les Finals que, aquest any estaven limitades a 18 i no a 15 com edicions anteriors. La qualitat dels binomis és cada cop superior i, a pesar del moment econòmic en el que estem, any darrere any es supera el nombre de participants catalans que participen al Campionat d’Espanya. Les mitjanes de les notes no tenen res a veure amb les d'anys enrere, que confirmen l’evolució positiva dels genets.

 

Una de les grans sorpreses en aquest campionat va ser l’equip de la Federació Balear que es va endur la medalla d’Or, una medalla habitualment conquerida pels equips catalans. Imaginem que l’objectiu pel proper any ha de ser conquerir per a Catalunya l’hegemonia estatal?


L’equip Balear va obtenir una merescuda medalla d’or per equips, van fer un bon Campionat i l’equip estava ben escollit. L’any passat l’or va ser per a un dels equips que va presentar la Federació Andalusa. Enguany, La Delegació Catalana ha aconseguit la plata i el bonze per equips. La plata ha estat aconseguida per un equip Club i el bronze per un equip de la FCH. Amb l’actual reglament es permet formar els equips per Federacions Autonòmiques o bé per a Clubs Federats. Els genets de totes les federacions Autonòmiques, excepte la nostra, van formar equips representant les seves Federacions. En el cas de Catalunya una gran part dels inscrits van decidir fer equip representant als seus Clubs, per la qual cosa aquells genets no estan disponibles per a formar equips FCH. És evident que si des de la FCH tinguéssim a tots els genets disponibles per a formar-los, tindríem mes possibilitats de medalles i, sens dubtes, n’aconseguiríem mes en la modalitat d' “Equips”. Aquí hi ha excel•lents genets i amazones però, evidentment, pertanyen a clubs diferents. Si es poguessin agrupar tots, dins els equips F.C.H. de ben segur que aconseguiríem mes medalles.  És absolutament lícit i respectable que els entrenadors, pares i genets vulguin fer equips representant el seu Club. La FCH fa els equips amb només els genets que manifesten la seva intenció de fer equip FCH, i reben un ajut econòmic o subvenció per al Campionat.

 

MERITXELLA més de la vocalia de Doma Clàssica, també exerceixes com a jutge en moltes competicions. Què és el més difícil a l’hora de jutjar una prova de Doma?


Aquest any he tingut la sort d’assistir com a membre del jurat als tres Campionats d’Espanya (Absolut, Menors i Cavalls Joves) i com a cap d’equip al de Ponis. També he estat a varis concursos Nacionals per Castella, Andalusia, etc., i això sempre fa adquirir mes experiència i veure els nivells mes enllà. Sempre es treu algun aprenentatge dels concursos. No es pot parlar de dificultat en si. La dificultat d’un exercici corre a càrrec del binomi, que hi ha invertit temps i esforços en aconseguir presentar-lo.

Els jutges, així com els genets, també invertim temps i esforços en la nostre formació contínua i, com els genets, mai no parem d’aprendre. La de jutjar és una tasca molt vocacional, però que s’ha d’entendre com a feina per la qual s’ha d’estar preparat i format. Fa gairebé 25 anys que estic en actiu com a jutge i sempre he tingut aquesta sensació. No és dificultat, és evolució i els jutges hem d’evolucionar al ritme que ho fa la Doma Clàssica. Per damunt de tot, l'important és sempre tenir la sensació de que fem quelcom que ens agrada.

 

Des de fa un temps, i sota la coordinació de la RFHE i la FCH, es van posar en marxa els Plans de Tecnificació de Doma Clàssica, com han influït en la munta dels genets i amazones aquest plans de tecnificació? Es nota l’evolució dels binomis?

 

El PNTD que coordina la RFHE a través del seu responsable el Sr. Luis Lucio, ha estat molt positiu per als genets i amazones. El fet de fer un seguiment dels nens semestral els fa sentir-se valorats com a esportistes. He tingut la sort de poder assistir a 3 convocatòries i penso que complementa la formació del genets. Amb un preparador físic professional que els aconsella els exercicis i els recomana millorar la seva condició, i amb un psicòleg esportiu que valora l’esportista emocionalment i l’ensenya a controlar-se durant la competició. Tot aquest ajut esportiu al binomi juntament amb entrenadors i pares és un bon model, i funciona. Durant aquest any s’han posat en marxa avantatges tecnològics com son els pulsòmetres pels genets simultanis amb els seus cavalls, amb els quals s’analitzen les emocions i esforç del binomi, i no només del genet o cavall per separat. Tot plegat, preparadors, genets, entrenadors i pares, formen un conjunt que és necessari reunir dos o tres cops a l’any. Això és sempre positiu. Però no oblidem que la feina del dia a dia és dels entrenadors i els seus alumnes, i són ells els que realment han millorat en els últims anys.

 


Podem afirmar que actualment els genets es troben més preparats i que munten millor que fa uns anys?

 

Tenim cada cop millors entrenadors i professionals, que ensenyen als nostres nens i domen els nostres cavall i ponis. No ens hem d’oblidar que són ells qui porten el pes d’aquesta evolució positiva. La evolució és impressionant. Tenim nens catalans que des de benjamins estan a les pistes concursant a les lligues territorials, adquirint una experiència i coneixements que abans no teníem. El gran ventall de competicions territorials ajuda a agafar experiència a les pistes. Tenim lligues per a tots els nivell i edats, això ens fa gairebé únics a l’Estat. Altres Federacions han adoptat la fórmula de les nostres lligues, de les quals som pioners. Està clar que tot ajuda a formar una bona pedrera i que tots els involucrats han d’evolucionar i millorar, tant entrenadors com genets, Comitès Organitzadors, jutges i professionals relacionats.

 

Part d’aquesta millora també té molt a veure amb els tècnics i els clubs. Podem dir que part dels èxits de la Doma Clàssica és també gràcies el treball que fan dia a dia els clubs i tècnics catalans?

 

Per descomptat. La formació és clau a tots els nivells i a tots els sectors professionals. La creació de Tècnics Esportius qualificats ha estat molt positiva. Els nous professionals han polit el sector i estan preparats des de l’inici. Els Comitès Organitzadors s’han tingut que adaptar a les situacions. Ara és impensable un concurs sense una secretaria professional, sense pistes en condicions, sense serveis....

Com he dit abans, tots els sectors de professionals que envolten aquest esport hem d’evolucionar formar-nos contínuament. Mai no en sabrem prou i mai acabem d’aprendre. 

 

Avui dia ens trobem una base molt important de joves que practiquen Doma Clàssica, però tampoc podem oblidar els èxits dels Absoluts. Com valores el fet que catalans com Beatriz Ferrer-Salat, Jordi Domingo o les germanes Barbançon, tinguin moltes opcions de formar part de l’equip espanyol en els Jocs Olímpics de Rio?

 

Parlar d’un Jocs Olímpics son paraules majors. És un privilegi al que molts pocs esportistes poden accedir. I nosaltres tenim varis genets!. Està clar que arribar a l’elit esportiva requereix de molts factors i aquests han de convergir dins el lloc i el moment. Esperem que tots aquests genets tinguin els seus cavalls a punt i classificats per a Río. Hi ha altres binomis a la resta d’Espanya molt bons. El factor sort també té a veure i tant de bo que les lesions respectin els cavalls i tot vagi rodat. Parlem de genets consagrats i que ja tenen un nom Internacional que, a més, son catalans. En el cas de les germanes Barbançon munten fora del nostre territori però Beatriz i Jordi viuen i entrenen aquí de sempre.

 

Podem somiar amb noves medalles per a la Doma Clàssica en un futur immediat o haurem de continuar mirant les imatges d’Atenes 2004 amb nostàlgia...


Tot depèn d’aquesta convergència en el temps de tenir el cavall a punt i en el moment idoni. Un cavall Top no es fa en quatre dies i són molts els factors que intervenen. Abans d’acudir a un gran esdeveniment cal classificar-se, competir internacionalment, etc.

 

En unes setmanes celebrarem el Campionat de Catalunya de Doma, com a responsable de la Comissió de Doma Clàssica, que n’espera d’aquest campionat?

 

El Campionat de Catalunya de Doma sempre ha estat molt valorat pels nostres genets, encara que hi ha hagut anys que per coincidències amb competicions properes Nacionals o Campionats d’Espanya no han tingut la afluència màxima. Esperem que aquest any hi hagi força participació a tots els nivells. Sabem de cert que les categories de menors estaran plenes i ens agradaria que passés el mateix amb adults i cavalls joves. Repetim l’escenari de l’any passat al CAVA i és una seu molt capacitada organitzativament i d’infraestructura. No pot anar malament!. Desitgem que els factors externs climatològics ens deixin gaudir d’un bon campionat 2014.

 

MERITXELL2I de cara a la propera temporada, des de la vocalia esteu pensant en canvis per millor la disciplina?

 

I tant que si!. La Comissió de Doma Clàssica de la FCH està formada per 6 membres i tots tenim aportacions per tal de millorar. Per una banda sempre hem d’estar polint detalls del reglament per tal d’adaptar-los als canvis de la RFHE. I per altra banda sempre surten coses que es poden millorar. També estem oberts a suggeriments, per descomptat. Properament i juntament amb el departament tècnic, ens agradaria portar endavant un projecte de Pla de Tecnificació a nivell Territorial per a fer el seguiment a genets del nostre territori. No es tractaria exactament del mateix model de la RFHE però ho estem estudiant. Tant de bo el projecte pugui posar-se en marxa el mes aviat possible.

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Barcelona

Un lloc per perdre’s: Qualsevol medi de l'indret natural, mentre sigui en bona companyia

Un Llibre: Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez

Una pel·lícula: Memorias de África

Actor o Actriu favorit: Meryl Streep

Un somni per complir: Veure créixer feliç a la meva filla amb salut i poder gaudir-la molts i molts anys.

Un Esportista: Rafa Nadal

Una cançó: Bohemian Rhapsody

Un cavall: Tambour, el meu cavall amb el que vaig compartir gairebé 30 anys de la meva vida.

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI