Ignasi Casas: "El futur del RAID a Catalunya es preveu molt positiu"

  • Published in

Equipo9146A finals del mes d’Agost, l’equip espanyol de RAID, comandant pel català Ignasi Casas, es va proclamar campió del món. Entre viatge i viatge, Ignasi Casas ens ha dedicat uns minuts per conèixer una mica més de com va ser l’experiència en els WEG i per explicar-nos com veu el futur del RAID a Catalunya.

 

 

Després de pràcticament tres mesos des del triomf en el Campionat del Món, ha pogut assaborir amb calma aquest èxit internacional?


La veritat es que casi no he tingut temps de res, actualment el raid no para mai, i entre organitzar el CEI de Ripoll a l' octubre, la federació espanyola i que ja ha començat la temporada de raids als països del golf àrab no hi ha temps per res. De totes maneres si que he tingut temps de disfrutar-ho.

 

S’imaginava abans del campionat que poguéssim endur-nos la medalla d’Or?

Raid weg2Realment pensava que podríem guanyar alguna medalla per equips o alguna individual , però mai l'Or, sent realistes aquest mundial tenia un nivell altíssim on hi participaven els millors i els més bons equips com UAE, Qatar, USA... i a més a més a França, on guanyar a l' equip francès era quasi impossible. Al final vàrem guanyar l'or després de lluitar tot el dia malgrat els greus problemes durant la cursa que vàrem saber redreçar, sobretot per l'accident de Maria Álvarez, la nostre millor opció a títol individual.

 

Si es pogués quedar amb una imatge d’aquells dies amb quin d’ells es quedaria?

Un del millors records es quan ens acostaven al final de la cursa i el nostres genets Jaume Puntí, Jordi Arboix i el Javi Cervera, arribàvem a meta i passàvem el control veterinari final.

 

Després del Campionat del Món, els integrants de l’equip han rebut ja diferents reconeixements institucionals. Com valora el fet que les institucions públiques s’aboquin amb el RAID?

Es cert que hi ha hagut homenatges per l' equip, el Consell Comarcal d'Osona i la cambra de Comerç d' Osona, junt amb la federació catalana. Encara tenim pendent l'homenatge per part del a RFHE, des d' on s'està intentant coordinar agendes. Es molt positiu el reconeixement institucional ja que guanyar aquest or suposa un gran esforç i es important treure- li un benefici sobretot per potenciar i difondre el raid.

 

Evidentment que en aquests moments el RAID a Catalunya jugar un paper fonamental, especialment a les comarques centrals, però pot ajudar aquest èxit a implementar i augmentar la base de participants d’aquesta disciplina?


Hauria de ser així. Catalunya actualment es una potencia mundial en raid, no oblidem que la base del equip campió dels WEG - Jocs Eqüestres mundials es catalana en un 90% i el mateix passa amb el júniors campions d' Europa. Degut a les nostres condicions de terreny i una gran afició, el raid , està molt desenvolupat a la Catalunya central, no obstant crec que es un bon moment, i ja està començant a passar, perquè es faci més popular a tota la resta del territori. El raid es dins del món del cavall l'equivalent a les curses de muntanya en atletisme o el Mountain bike en ciclisme. Avui en dia s'està en un moment de gran popularitat dels esports verds, ecològics, al aire lliure i la resistència eqüestre entraria clarament en aquest sector.

 

Espanya, i particularment Catalunya, apleguen a bona part dels millors binomis europeus de la disciplina. Tenir tants binomis de nivell, és un repte pel Seleccionador Nacional?


Si es un repte, es bàsic poder tenir cavalls i genets tant professional i bons, però també el repte es aconseguir que surtin nous genets i cavalls. Perquè no hem de oblidar que molts del nostres millors cavalls s'acaben venen. Per altre part el tenir tant nivell pot fe -me l'elecció dels equips una mica complicada a l' hora d' escollir uns o altres, però es part de la meva feina i per mi realment es una sort poder disposar d'ells.

 

A l’hora de configurar una selecció, com per exemple per afrontar un Campionat del Món, què és el més difícil pel Seleccionador?


Tot el procés és molt complicat, on realment fa falta molta dedicació i estar molt a sobre de totes les competicions prèvies i els entrenaments, gràcies a que tinc un gran equip de tècnics que m'ajuden, això es possible.

 

I en el Campionat, quina és la tasca principal d’un seleccionador?


El dia del campionat podríem dir que bona part de la feina ja s'ha fet els mesos anteriors. El dia de la competició s'ha de controlar que no passi res inesperat, que la tàctica establerta amb el genets els dies anteriors vagi surtin tal com hem previst. També es bàsic estar dins del vet gate quan els cavalls de l'equip passen el control veterinari , així com seguir la carrera en diferents llocs de pas o assistències per controlar els temps i les diferencies amb els altres equips

 

De cara al futur, quins són els objectius del Seleccionador Nacional de RAID?

Ara ja estem preparant la temporada 2015 on tenim un campionat d'Europa on crec que tenim opcions de fer alguna medalla. També planificar tota la temporada pròxima i intentar que el raid cada cop sigui més popular. Alhora s'ha de treballar des del punt de vista promocional per aconseguir més difusió de la nostra disciplina.

 

Finalment, i parlant també de futur, com veu a les noves generacions de binomis que arribaran en els proper anys a l’ èlit? Estem en disposició de parlar de que el domini català pot continuar vigent?

 

gil-Berenguer-faceSí, el futur del raid català és preveu molt positiu. Estan pujant noves generacions amb moltes aptituds, tal com hem dit abans, som campions d' Europa junior, Gil Berenguer guanyador individual i Paula Muntalà bronze. A més tenim una gran quantitat de genets que estan pujant. A nivell nacional els equips catalans de promoció també han guanyat la final de inter autonomies i la copa de joves cavalls. De totes maneres hem de continuar treballant perquè avui en dia, el raid mundial, està en constant evolució i cada cop s'està professionalitzat més. Hem de fer tot el possible entre tots per seguir aquesta evolució i continuar creixent i guanyant.

 

INTIM I PERSONAL  

  

Una ciutat per viure: Milà

Un lloc per perdre’s: El Pirineu català

Un Llibre: El Sanador de Caballos, de Gonzalo Giner

Una pel·lícula: Carros de Fuego

Actor o Actriu favorit: Jack Nicholson i Juliette Binoche

Un somni per complir: Guanyar un Mundial per Equips. Pensava que era impossible però l'he complert. 

Un Esportista: Sebastian Coe

Una cançó: Qualsevol de Sopa de Cabra o Antònia Font

Un cavall: Golfee, la meva euga

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI