Robert Pons: "Els ponis són l’entrada natural al nostre esport" (2)
- Published in
Robert Pons, Vicepresident de la Federació Catalana d’Hípica i cap d’equip de Salts d’Obstacles en el Campionat d’Espanya de Ponis, ens apropa una mica de la realitat dels Ponis a Catalunya i les seves sensacions de cara a aquest Campionat d’Espanya.
Com a responsable de la Delegació catalana d’Hípica en el campionat d’Espanya de Ponis, en la disciplina de Salt, quines són les sensacions abans d’afrontar aquest campionat?
La veritat és que, tant els genets com les amazones, estan ben preparats per afrontar aquest campionat. Les penúltimes proves que s’han realitzat, han demostrat que els binomis arriben en un bon moment. Tenim gent molt capacitada i podem reunir equips catalans amb nivell i amb opcions d’aconseguir medalles.
En aquest campionat d’Espanya, la Delegació Catalana en la disciplina de Salts, finalment, per quants binomis estarà integrada?
En principi competiran dos equips catalans en la categoria de Ponis B, un equip en Ponis C i un equip en Ponis D. Lògicament, la configuració dels equips es determinarà ja a Segòvia, després de la realització de la primera classificativa, farem el lliurament dels equips al Jurat.
L’any passat es van aconseguir un total de 21 medalles en aquest Campionat d’Espanya, ens imaginem que l’objectiu ha de ser, com a mínim, repetir els triomfs aconseguits la temporada passada?
Si, naturalment, l’objectiu ha de ser el d’assolir el major número de podis possibles, tant per equips com en individuals. Enguany venim molt bé preparats per afrontar aquest campionat, diria inclús que millor preparats que en temporades anteriors, però no podem oblidar el factor sort, que és molt important a l’hora d’afrontar aquest tipus de competició.
En temporades anteriors, la Doma Clàssica, ha estat la disciplina a on els catalans han imposat el seu domini. Creus que continuarem un any més marcant el pas en aquesta disciplina?
La Doma sempre ens dona moltes alegries en aquest campionat i de ben segur continuarà així. En CCE, estic convençut que serà un dels anys més exitosos per la Delegació catalana, i en Salt el nivell també es força bo. Ara es el moment de demostrar que a Catalunya tenim un gran potencial de ponis i de genets.
Per un genet de Ponis, què és el més difícil a l’hora d’afrontar una competició com aquesta?
El més difícil es la pressió davant la competició, així com els nervis dels nens i nenes a l’hora de competir. Sabem per experiència, que els nervis juguen un paper clau i que molts d’ells rendeixen per sota del seu nivell, per culpa dels nervis. Per aquest motiu, prèviament, treballem directament aquest aspecte amb els genets i amazones. Per competir en una competició d’aquest nivell, s’ha d’estar preparat mentalment, per això es fonamental la tasca dels entrenadors que són els que han de transmetre la tranquil·litat necessària per poder competir i ensenyar a gestionar els nervis. Un altre factor que s’ha de tenir en compte, es que a Catalunya, els nens competeixen en grups més petits i quan arriben , per exemple, a un campionat d’Espanya es troben que han de competir contra 70 competidors.
A més de la teva funció com a responsable de la Delegació Catalana en aquest Campionat, també exerceixes com a Vicepresident de la Federació Catalana. Uns dels objectius d’aquest mandat és la potenciació de l’equitació de base. Entenem que el ponis juguen un paper clau i fonamental en aquest objectiu...
Efectivament. Els ponis són l’entrada natural al nostre esport. Com a Federació, hem de tenir clar que si volem potenciar la base, hem d’esforçar-nos amb els ponis, perquè es ideal per l’iniciació en el nostre esport.
Un dels èxits més importants en el darrers anys ha estat el desenvolupament de la Lliga Catalana de Ponis, una competició ja molt arrelada dins el calendari oficial. La realització d’aquesta competició ha estat vital pel desenvolupament de la disciplina a Catalunya?
Si, ha estat vital, i és molt necessària aquesta competició pel desenvolupament de la disciplina a Catalunya. Hem de tenir en compte que amb la Lliga Catalana, els binomis tenen l’oportunitat de poder competir i adquirir l’ofici necessari per afrontar futures competicions. El més important de la Lliga, per mi, és que es dona l’oportunitat de competir regularment i prop de casa els seus participants. Per això és important la implicació dels clubs catalans, perquè d’aquesta manera fomentem entre tots la base del nostre esport.
Com a responsable de Club ( C.E. Torredembarra), coneixes a la perfecció les dificultats que tenen el clubs per organitzar concursos degut a la crisi econòmica que afecta al país. Què creus que es pot millorar en aquest sentit?
Es un tema complicat, perquè juguen molts factors en aquest sentit. Ens trobem en un període de crisis, que, naturalment, no ens afavoreix si no que succeeix tot el contrari, per això hem de valorar noves iniciatives. Jo, sóc partidari que en aquests moments, és molt interessant el fet de realitzar competicions de cavalls i ponis conjuntament, ja que d’aquesta manera es poden reduir costos, i els clubs tenen menys dificultats per aconseguir un mínim de matrícules.
Per la vostra proximitat amb Tarragona, com us afecta o afectarà la celebració dels Jocs del Mediterrani que es realitzaran a Tarragona en el 2017?
Per la nostra proximitat a Tarragona, nosaltres volíem optar a ser subseu , però finalment les competicions es realitzaran en el Real Club de Polo de Barcelona. A nivell de competició, des del club tenim molt present a la Sara Salom, una amazona que va sorgir del nostre club, però que actualment resideix a Madrid, i que té moltes opcions de poder participar en aquests Jocs del Mediterrani.
INTIM I PERSONAL
Una ciutat per viure: Barcelona
Un lloc per perdre’s: Qualsevol muntanya del Pirineu
Un Llibre: Seda d’Alessandro Baricco
Una pel·lícula: Jappeloup
Actor o Actriu favorit: Robert de Niro
Un somni per complir: Continuar fent el que m’agrada
Un Esportista: Rafa Nadal
Una cançó: Song for Europe de Bryan Ferry
Un cavall: El Poni més vell que es tingui a qualsevol Escola d’Equitació